Novosti, starosti, vážně, nevážně, rozvážně...

Co je to zlo?

5. 4. 2013 11:44

Univerzitní profesor na jedné vysoké škole položil studentům otázku: "Stvořil Bůh všechno co existuje?" Jeden student odvážně odpověděl: "Ano!"
"Stvořil Bůh opravdu všechno?" - otázal se znovu profesor. "Ano, jistě" - zopakoval student. Profesor však namítl: "Pokud Bůh stvořil všechno, co existuje, tak stvořil i zlo. A na základě toho, co jsme si doposud řekli, můžeme pak tvrdit, že Bůh musí být zlý." Student se nezmohl na odpověď a umlknul.
Profesor byl spokojený s tím, že se mu podařilo dokázat zmíněnému studentovi, že jeho víra v dobrého Boha je pouhým mýtem.
Ale onen student se ještě přihlásil: "Můžu se vás na něco zeptat, pane profesore?"
"Samozřejmě!" odpověděl profesor.
Student se otázal: "Existuje zima?"
"Co je to za otázku, samozřejmě, že existuje, cožpak vám nikdy nebyla zima?"
Ostatní studenti se začali smát.
Mladý muž odpověděl: "Zima ve skutečnosti, pane profesore, neexistuje. Podle zákonů fyziky platí, že zima je ve skutečnosti jen nepřítomností tepla. Každé tělo i každý předmět jsou citlivé na změnu prostředí anebo přenos energie. Absolutní nula znamená úplnou nepřítomnost tepla. Za této teploty se všechna hmota stává reakce neschopnou. Zima tedy neexistuje. Člověk jen používá toto slovo k tomu, aby vyjádřil, jak se cítí, když vnímá nedostatek tepla."
Student položil další otázku: "A existuje tma?"
"Samozřejmě!" opáčil profesor.
Ale student pokračoval: " Tma také neexistuje, tma je ve skutečnosti nepřítomnost světla. Světlo lze zkoumat, tmu však ne. Můžeme použít Newtonův pokus, při kterém se bílé světlo láme na mnoho barev. Nemůžeme však měřit tmu. Jediný paprsek světla se vláme v prostředí tmy a osvítí je. Můžeme snad změřit, jak tmavý je vesmír? Můžeme jen změřit sílu světla, které vydává. Není to snad pravda? Tma je slovo, které člověk používá k popisu toho, jak to vypadá, když někde není přítomno světlo."
Nakonec se mladý muž zeptal profesora: "A pane profesore, myslíte, že existuje zlo?"
"Samozřejmě!" - odvětil profesor. "Vidíme ho každý den okolo sebe, v tom, jak se lidé nehumánně chovají ke svým bližním. A spatřujeme je ve zločinech, které se dějí po celém světě. O co jiného by se jednalo než o zlo?"
"Ve skutečnosti ani zlo neexistuje, pane profesore, alespoň ne samo o sobě," reagoval student.
"Zlo je absencí Boha. Je to podobně jako se zimou a tmou. Zlo je slovo, kterým chtěl člověk popsat nepřítomnost Boha.
Bůh zlo nestvořil. Zlo je důsledkem toho, když člověk nepřijímá lásku, kterou mu Bůh chce darovat. Podobně jako zima je důsledkem nepřítomnosti tepla a tma je důsledkem nepřítomnosti světla."
Profesor se posadil.
Tento příběh je pravdivý.
Ten mladý muž se jmenoval Albert Einstein.

Nyní jsem stáhl text z http://bibleazdravi.net/pp.einstein.html nicméně poprvé jsem ho četl v letáčku BTM.

Zobrazeno 719×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Monika Voňková